Coco Chanel i årets operaföreställning

Uppdaterad
Publicerad

Det är en fransk modeikon som blir huvudperson i Vattnäs konsertlada utanför Mora i sommar. Årets operaföreställning handlar om legenden Coco Chanel och det är premiär i ladan under onsdagskvällen.

Coco Chanel verkade i början och mitten av 1900-talet och var den kanske största i modevärlden på den tiden. Nu har Vattnäs konsertlada byggt en historia runt Chanels liv med musik av bland annat Mahler, Ravel och Lili Boulanger.

– Det har varit fashinerande att tränga in i Coco Chanels dramatiska liv, säger altsångerskan och arrangören Pers Anna Larsson, som spelar Chanel som vuxen. Övriga sångare är Hanna Husahr, Göran Eliasson och Tobias Westman.  

Modeakademin syr kläderna

Franskt mode mitt i hjärtat av Dalarna och då är förstås kläderna viktiga. Det är modeakademin vid folkhögskolan i Mora som syr kläderna till föreställningen.

– Det har varit jättekul, säger Melanie Larsson, en av syeleverna vid Mora folkhögskola. Här har vi jobbat med exklusiva tyger och det är vi inte så vana vid.

Men Coco Chanel var ingen okontroversiell person och under andra världskriget umgicks hon i nazistkretsar. Hon tvingades därför flytta till Schweiz efter kriget men kom tillbaka på 60-talet, större än någonsin. Hennes kläder bars av Jaqueline Kennedy och hennes parfym av Marilyn Monroe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.