Coronasmitta på sex av åtta äldreboenden i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge är den kommun i Dalarna som har den största spridningen av coronaviruset och också flest dödsfall. Smittan har konstaterats på sex av kommunens åtta äldreboenden och under torsdagen aktiverades krisledningsnämnden – för första gången i Borlänge kommuns historia.

– Det är i Borlänge som vi har den största spridningen i länet, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

I hela länet har smittan konstaterats på totalt sju äldreboenden, det sjunde ligger i Hedemora kommun. Borlänge sticker alltså ut ordentligt.

– Vi kan konstatera att smittan tagit fart på allvar i Dalarna och det verkar som att vi i Borlänge är först ut och då är det klart att det sprids även till äldreboenden. Det är besöksförbud på våra äldreboenden och vi jobbar stenhårt med skyddsutrustning till vår personal och att rutiner kring hygien följs, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

Flera dödsfall på äldreboenden – ”Värdigare att gå bort i sitt hem”

Hur smittan tagit sig in på 75 procent av kommunens äldreboenden är oklart. Det kan enligt Anders Lindblom vara personal, anhöriga eller någon nyinflyttad som tagit med sig smittan in. Merparten av länets dödsfall har inträffat i Borlänge och flera av dem på äldreboenden.

– När coronasmittan konstaterats gör vi en bedömning om personen ska flyttas eller ligga kvar på äldreboendet. Vi har att förhålla oss efter socialstyrelsens riktlinjer och ska inte ge vård som är oetisk. Det kan i många fall vara värdigare att få gå bort i sitt hem än på en sjukhusbrits. Sådana bedömningar gör läkare dagligen, det är inget konstigt i det här läget, säger Anders Lindblom.

Krisledningsnämnd aktiverad

Under torsdagen aktiverades kommunens krisledningsnämnd som kan ta över beslutanderätten i vissa frågor som i vanliga fall ligger på andra kommunala nämnder.

– Det är första gången i Borlänge kommuns historia, vad jag känner till, säger Jan Bohman.

Vårdavdelning öppnas i Borlänge

En vårdavdelning för coronapatienter öppnas också på Borlänge sjukhus, tidigare har alla patienter vårdats i Falun. Inledningsvis kommer det att finnas 15 vårdplatser på den nya avdelningen men vid behov ska det kunna utökas ytterligare.

Hör en längre intervju med Jan Bohman om situationen i Borlänge i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet