CP-skadad måste berätta detaljer om toabesök

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer ny hård kritik mot hur kommunerna sköter frågan om personlig assistans.

Vissa i Dalarna får ingen hjälp alls och andra tvingas svara på så närgångna frågor att de anses vara kränkande innan stödet beviljas.

– Ingen ska behöva berätta hur lång tid det tar att gå på toaletten, säger CP-skadade Tommy Gillerås i Lima.

Tommy Gillerås är CP-skadad, hans behov av hjälp har utretts ordentligt av försäkringskassan och han har i hemmet rätt till personlig assistans.

Men varje gång han ska göra något extra – som en semesterresa senare i höst – så görs samma utredning återigen. Men då av kommunen.

Han har återkommande tvingats svara på samma närgångna frågor; som hur många gånger om dagen han går på toaletten och hur lång tid det tar varje gång.

– Det kändes som att komma till gynekologstolen. Det kändes väldigt kränkande, säger Tommy Gillerås.

Finns beräknade tider på allt intimt

Han är ändå tacksam för att han i Malung-Sälens kommun får det här extra stödet för att kunna resa bort. I andra kommuner i Dalarna hade han inte fått någon hjälp alls.

Men han menar ändå att det är okänsligt att fråga så detaljerat när det redan finns beräknade tider på allt intimt. Ingen ska behöva berätta gång på gång hur lång tid det tar att gå på toaletten, menar han.

– Absolut inte. Det ska ingen i Sverige behöva redogöra för, säger Tommy Gillerås.

Assistansföretaget håller med om kritiken

Företaget som utför själva assistansen hos Tommy håller med om kritiken. Det är inte nödvändigt att nu återigen behöva svara på de här frågorna.

– Det finns redan ett utarbetat underlag för den här personen. Nu önskar han en tillfällig ökning. Nej, det kan man tycka att man inte ska behöva göra, säger Roberth Klarquist vd för företaget Libra Assistans.

Det har funnits flera liknade bekymmer som uppmärksammats runt om i landet de senaste åren.

Och med både orättvis och kanske onödig behandling ute i kommunerna, så ser båda samma lösning på problemet.

– Det finns bara en väg och det är att förstatliga all assistans. Kommunerna ska inte behöva hålla på med det här, säger Roberth Klarquist.

– Statligt. Punkt slut, säger Tommy Gillerås.

Närgånga frågor måste upprepas

Socialnämndens ordförande i Malung-Sälen, Carina Albertsson (S), menar att kommunen med nuvarande regler måste upprepa sådana här närgångna frågor för att kunna göra rätt bedömningar.

– Men jag tycker att det vore bättre om staten tog över de här frågorna, säger Carina Albertsson (S), ordförande i socialnämnden i Malung-Sälens kommun.

Tommy själv tycker att de återkommande granskningarna river upp onödiga känslor. Han har ju samma handikapp var han än är.

– En gång CP, alltid CP. Tyvärr. Och det blir inte bättre med åren, säger Tommy Gillerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.