Visa alla (2)
Visa alla (2)

Dalahästen på väg att spricka – igen

Publicerad

Upprustningen av världens största dalahäst är åter på tapeten. Sprickorna gräver sig allt djupare i den 13 meter höga betonghästen i Avesta, men någon renovering finns inte planerad.

Länge hade Mora i Minnesota, USA, världens största dalahäst som byggdes år 1971. Men 1989 fick den se sig slagen av hästen i Avesta.

Den en gång så stolta springaren, är i dag rejält sliten, då både färgen har flagnat och betongen är sprucken.

– Den ser väldigt illa ut, måste jag säga. Den är inte lika fin som i början heller. Färgen har blivit så blekt det syns knappt att den är röd. Vi är lite stolta över den här hästen faktiskt här, säger Avestabon Anette Hedberg.

– Det är många som kommer hit, helst på somrarna, och tar kort på hästen då.

Stora sprickor finns numera i betongen - men behovet av renovering har påtalats sedan år 1997 enligt SVT Nyheter Dalarnas rapportering. Foto: SVT/Niko Ago

Kommunen: det är en viktigt symbol för oss

Trots att den stora och berömda turistsymbolen står i Avesta, så är det ändå inte Avesta kommun som äger den och kan därför inte heller åtgärda den. Den har sedan länge varit ägd av ett privat företag.

– Vi har tagit kontakt med ägarna och talat om för dem att dalahästen är en viktigt symbol för oss i kommunen och att vi såklart önskar att den ska rustas upp, säger Blerta Krenzi, ordförande för Västmanland-Dalarnas miljö- och byggnadsnämnd och som är ansvariga för miljö- och byggfrågorna i Avesta, Fagersta och Norberg.

Företaget: Ingen renovering planerad

Renoveringen av dalahästen har varit ett samtalsämne under flera år. Redan 1997, mindre än en tio år efter invigningen, så rapporterade SVT Nyheter Dalarna om sprickbildningarna i hästen.

Företaget som förvaltar dalahästen är det danska fastighetsbolaget Fastighetssnabben. Fast de som vill se hästen reparerad, lär få vänta. Bengt Nises, som är Fastighetssnabbens VD, kan inte lova någon renovering. Inte under 2017 i alla fall.

– Det finns inget lovat att den här hästen ska renoveras, berättar Nises för SVT Nyheter Dalarna.

Se hela inslaget här under

Invigdes i 30 minusgrader den 13 december år 1989 i Avesta. Är 13 meter hög och väger cirka 68 ton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DALAHÄSTEN I AVESTA

Mer i ämnet