Dalahästens handelsområde i Avesta har blivit lugnare sedan kommunen och Polisen samarbetat med medborgarlöftet. Foto: SVT/Niko Ago

Polisen: Dalahästens handelsområde har blivit lugnare

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit stökigt i området kring Dalahästen i Avesta. Därför genomförde Polisen och kommunen, under december till januari, aktiviteter sammanhängande med medborgarlöftet som undertecknades i december förra året. Och nu har det blivit lugnare.

Polisen lovade att rikta sin planlagda verksamhet mot Dalahästens handelsområde. Kommunen lovade att vidta fysiska åtgärder på kommunens mark runt området.

– Insatsen har fallit ut väl, nu kan närboende sova om nätterna. En stor del av framgången har varit den samverkan som skett mellan närboende och motorintresserade ungdomar, säger Thomas Nordström, kommunpolis i Avesta och Hedemora, i ett pressmeddelande.

Många rapporter om störningar i området

Närboende vid Dalahästen hade under en längre tid rapporterat om störande körning med motorfordon. Störningarna förekom på nätterna och var enligt de boende så pass ihållande och påfrestande att en del funderade på att flytta därifrån.

Ungdomarna själva uttryckte att det finns få bra alternativa platser och träffpunkter för Avestas många motorintresserade. Kommunen vill därför stödja och hjälpa motorintresserade som vill starta upp förening, vilket också framgick i det nya löftet.

– Kommunen tycker det är viktigt att möta upp ungdomarnas intresse på ett bra sätt, säger Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S).

Boendesituationen högst prioriterad

Högsta prioritet i löftet denna gång blev att skapa en dräglig boendesituation för de som bor i området. En annan viktig del i löftet var att identifiera de individer som missköter sig och kontakta vårdnadshavare. Det enda som kvarstår är den privata markägarens åtagande att förbättra skyltningen ytterligare runt området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.