Det första fallet av svinpest har hittats i Fagersta. Nu väntar restriktioner som kan komma att påverka jaktområden i Dalarna. Foto: Gerhard Lachs/TT

Dalajägaren om svinpesten: ”Får hjälpas åt att hålla utkik”

Uppdaterad
Publicerad

Med jaktområde precis i anslutning till det område som kan förläggas med restriktioner känner jägaren Michael Hemming, 51, en oro för att svinpesten snart ska finnas i Dalarna.

Under onsdagen hittades det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige i ett prov från ett dött vildsvin utanför Fagersta. Nu pågår arbetet med att ta reda på hur stort område som är drabbat – bland annat genom att söka efter döda vildsvin.

– Den 18 augusti hittade jag en gris som låg och flämtade i ett dike och den avlivade jag. Men då var det ju ingen som hade en tanke på att det kan ha varit något sådant här, säger Michael Hemming som jagar i det område i Dalarna som ligger närmast Fagersta.

Afrikanska svinpestutbrottet

Hade hittat fler döda vildsvin

Vad som hände med grisen i diket vet inte Michael Hemming, ett annat jaktlag fanns i området som vid tillfället berättade att de hade hittat två döda vildsvin tidigare den veckan.

– Det är väl ingen som vet just nu hur det här kommer påverka oss men det är oroväckande som det är. Blir det restriktioner hoppas jag att jägare och friluftsmänniskor respekterar det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från 2022: Statsepizoologen Karl Ståhl förklarar mer om svinpest och oroar sig för att smittan kan ta sig till Sverige, vilket nu alltså har hänt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet