Dalälven svämmade över för 100 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivån var nästan tre meter högre än i dag. Hela Falun blev översvämmat.

För hundra år sen brusade Avestaforsen mer än nånsin. Vattenmassorna från Dalälven och dess tillflöden skulle passera kraftverket i Avesta, men det mesta spilldes bredvid och hela länet var drabbat av en översvämning som ingen sett maken till sen dess.

– Det  var en sen vår med mycket snö kvar i skogarna. Sen började det regna och värmen steg till cirka 20 grader. Allt skedde samtidigt och floden drabbade nästan hela Dalarna, berättar historikern Örjan Hamrin.

Inhuggna märken

Idag flyter Faluån stilla, på en beskedlig nivå. Vid Kopparvågen i centrala stan finns det fortfarande märken inhuggna som visar nivåerna för de högsta vårfloderna genom åren.

Drabbades hårt

Vattennivån i maj 1916 var nästan tre meter högre än idag och centrala Falun blev översvämmat – med svåra konsekvenser för de boende.

– Många drabbades hårt ekonomiskt eftersom man inte hade råd med försäkringar, säger Örjan Hamrin.

På Dalarnas Museum visas just nu en utställning om hur vårfloden 1916 drabbade Falun. En av fotograferna hette EG Söderberg, hans bilder låg bortglömda i många år. Nu har de återfunnits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.