Dalarna – Dömd för barnvåldtäkt vill slippa fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig man i Dalarna som dömts till två års fängelse för våldtäkt mot barn vill att Justitiedepartementet omvandlar straffet till skyddstillsyn.

27-åringen dömdes i juni 2008 i tingsrätten för våldtäkt mot barn efter att han haft samlag med en 13-årig flicka. Hovrätten gjorde samma bedömning och Högsta Domstolen tog inte upp fallet, vilket innebar att domen på två års fängelse stod fast.

Vill få nåd

Nu har 27-åringen vänt sig till Justitiedepartementet för att få nåd. Han vill att departementet omvandlar straffet till skyddstillsyn och vård.

Mannens advokat skriver i nådeansökan att det var på flickans initiativ de hade sex och att inget våld förekom. Han skriver att 27-åringen lever som sambo under ordnade förhållanden, och att ”för det allmänna rättsmedvetandet ter det sig fullständigt orimligt” att han ska dömas till två års fängelse.

Fakta: Nåd

Lagarna om nåd säger att regeringen kan låta en dömd person slippa brottspåföljd eller få mildare straff. Fram till 1974 var det kungen som gav nåd, och en nådeansökan brukade kallas att ”gå till kungs”. Ett nådebeslut berör inte frågan om den nådesökande t.ex. har begått ett brott, utan det avser uteslutande påföljden.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.