Många svenskar har fått betydligt längre till tandläkaren. De senaste tio åren har 195 kliniker i Folktandvårdens regi lagts ner runt omkring i Sverige. 24 procent av mottagningarna har försvunnit.
I Dala-Järna lade Folktandvården ner sin klink för fem år sedan.
-De äldre får problem. De får en tid, men ingen buss passar. Då kan de få sitta i Vansbro i flera timmar, säger Harry Skoglund som bor i Dala-Järna.
Det är framförallt på landsbygden som Folktandvården har lagt ner sina kliniker. Och många är rädda att det som börjar med nedläggning av tandläkarmottagningen i värsta fall ska leda till att snöbollen sätts i rullning och att sedan både lanthandel och skola försvinner.
”Hot mot tandhälsan”
Protesterna har därför varit högljudda på flera av de orter som mist sin klinik, men till ingen nytta.
Björn Klinge, professor i paradontologi vid Karolinska institutet i Stockholm, är rädd för att neddragningen av de 195 klinikerna drabbar de mest utsatta som har svårt att ta till sig till tandläkaren och kanske därför i förlängningen struntar i att gå dit.
-Jag tror att det leder till att man skjuter upp sina besök och kanske bara går till tandläkaren vid akuta tillstånd. Att dra undan tillgängligheten är på sikt ett hot mot tandhälsan, säger han till Rapport.