Fredrick Federley (C). Foto: Bertil Ericson/TT

Dalarna har fått en EU-parlamentariker till länet

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartisten och EU-parlamentarikern Fredrick Federley har flyttat till Dalarna. Sedan augusti är han skriven på sin gård i Björbo.

– Det innebär att jag kommer vara ännu mer här, och att jag kan lägga mer tid i Dalarna på bland annat studiebesök. Så fler av mina exempel i EU-parlamentet kommer att komma från Dalarna, säger Federley. 

Han berättar att han redan besökt både fäbodar och olika företag inom stålindustrin. 

”Jag mår så mycket bättre”

För åtta år sen köpte han sin första gård i Björbo. Då som sommarviste. För två år sen köpte han en ny. Där tillbringar Federley numera den mesta av sin tid hemma i Sverige, tillsammans med maken, två hundar, två katter, sex får och ett litet lamm.  

LÄS MER : Befolkningsökning i Dalarna

– Jag har hittat min plats på jorden, som är här i Björbo. Jag mår så mycket bättre här än nån annanstans. Det gör gör att jag får mer energi när jag jobbar i Bryssel. Och rent formellt ska man vara skriven där man har den mesta av sin dygnsvila. 

Fortsätter inom EU

Flytten till Dalarna förändrar inte hans inställning till jobbet. Federley satsar på att fortsätta arbetet som EU-parlamentariker och tänker inte ge sig in vare sig i riksdagspolitiken eller i den kommunala politiken. 

– Tiden räcker inte till för det, säger han. 

Fredrick Federley är sen 2014 Centerpartiets Europaparlamentariker. Han är också andre vice partiordförande, samt gruppledare för liberalerna i utskottet för industrifrågor, forskning och energi. Federley är ersättare i utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling, samt utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

LÄS MER: Så många bor i din kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.