Dalarna – Krigsveteraner återvände till Furudals bruk

Uppdaterad
Publicerad

Under andra världskriget var 3 000 norrmän förlagda till Furudal där dom utbildades till polistrupper i verkligheten en förtäckt militär utbildning. På onsdagen var några av dom gamla kämparna tillbaka, när den årliga veterandagen firades på Furudals bruk

I 15 år har veterandagen firats i Furudal, men av naturliga skäl blir veteranerna allt färre. Dom norrmän som flydde till Sverige efter den tyska ockupationen 1940 är idag mellan 80 och 90 år. Och i Sverige väntade arbete, ofta skogarbete i dom läger som byggdes upp.

-Det var hårda bud, mycket arbete och dåligt med mat, berättar 87-årige Leif Tönder Johnsen som först kom till Bäckehagen utanför Falun.

Hösten 1943 började de norska flyktingarna att utbildas till polistrupper i 17 specialläger runtom i Sverige.

Fem av lägren låg i Dalarna, Stråtenbo och Bäckehagen utanför Falun, Älgberget i Dala-Floda och Skålmyra och Tappudden i Furudal.

Polisutbildningen var i själva verket en förtäckt militär utbildning och i december 1944 genomförde de norska trupperna genomförde en regelrätt manöver i Dalarna, med svenska myndigheters goda minne.

Och när veteranerna nu snart är borta, finns deras historia bevarad på Norskt veteranmuseum i Furudals Bruk.

– Vårt uppdrag nu är att förnya utställningen och berätta om en del av den nordiska samtidshistorien som folk inte känner till, säger Lennart Öhnell, eldsjäl bakom museet och ordförande i föreningen Svensk/Norskt Kulturcenter.

I Norge är intresset för krigsåren extra stort just nu, efter filmen om den norske hjältesabotören Max Manus som gått för fulla hus under hela våren och som nu också kommer på svenska biografer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.