Dalarna överlägset populärt bland turister – naturen lockar

Uppdaterad
Publicerad

Med över 4,4 miljoner övernattningar om året är Dalarna redan idag ett av dom populäraste turistlänen. Ny statistik visar att turismen har ökat ännu mer.

– Naturen är den största dragaren. Olika former av kulturmiljöer har på senare år också blivit mer populärt, man vill lära sig något på semestern, säger Carl-Johan Ingelström, vd för Visit Dalarna.

Statistik från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter ökade med tre procent förra året. Också turismsamarbetet Visit Dalarnas egen statistik visar på en positiv trend.

Alla ser en ökning av besökare

– Redan nu kan vi säga att bokningsläget för den har sommaren ser bra ut. Alla anläggningar säger att de ser en ökning av besökare, säger Carl-Johan Ingelström.

Ett besöksmål med både natur och kulturmiljö är naturreservatet Frostbrunnsdalen i Borlänge. Där driver Eleonor Håkansdotter kafé sedan tre somrar tillbaka.

– Det går jättebra tycker jag. Det är fler och fler som hittar hit till Frostbrunnsdalen.

”Hade lika gärna kunnat vara Amazonas”

Två som tagit en fika efter att ha paddlat kajak i reservatets kristallklara vatten är Ulf Arvidsson och Stefan Vestberg.

– Vi är bara några kilometer från Borlänge centrum och det här ju helt ljudlöst, helt fantastiskt natur, säger Ulf Arvidsson.

– Och ser man sig omkring här, så ser det ut som att vi lika gärna hade kunnat vara i Amazonas, det är fantastisk natur, fortsätter Stefan Vestberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.