Ny datering på Dalarnas äldsta skida

Uppdaterad
Publicerad

Skidan som tillverkades ett par hundra år före kristus kommer att visas i samband med skid-VM i Falun 2015.

Dalarnas äldsta skida är runt 2000 år gammal. Skidan hittades i en mosse nära byn Ärnäs i Älvdalen för snart hundra år sedan när Dofs Olof Eriksson dikade för en ny väg. Skidan låg på ca 1 meters djup när den hittades.

Genom pollenanalys kunde man då konstatera att skidan var runt 2500 år gammal.

Tidigare var det vanligt att man la sina skidor i mossor över sommaren för att de skulle behålla spänsten och inte torka ut. Det är möjligt att vissa glömde sina skidor i mossan eller lämnades kvar medvetet.

Inför skid-VM i Falun 2015 har en ny datering genomförts på Ärnässkidan genom kol-14 metoden. Den nya analysen visar att Ärnässkidan är från år 338-329 f. kr. eller med större sannolikhet från år 204-93 f. kr. Detta med tanke på trädets möjliga egenålder. Nya dateringen visar att skidan är runt 2000 år gammal. Skidan blev alltså några hundra år yngre i och med den nya mätningen, men är fortfarande Dalarnas äldtsa skida.

Sveriges äldsta skida hittades i en myr i Kalvträsk, Skellefteå och är runt 5000 år gammal. Världens äldsta skida är runt 8000 år gammal och hittades i Ryssland.

Skidor användes normalt som fortskaffningsmedel men var nog viktigast i samband med jakt.

Ärnässkidan kommer att visas i samband med skid-VM 2015 i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.