Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
“Totalhöjden på Freja är 75 meter, men det vi tittat på nu är 150 meter” – hör Äppelbo vinds ordförande Anki Gustafsson om de framtida planerna Foto: Sofie Lind/SVT, arkivbilder SVT

Dalarnas äldsta vindkraftverk i Äppelbo pensioneras – ersätts med dubbelt så stort

Publicerad

Dalarnas äldsta kommersiella vindkraftverket finns på Hunflen i Äppelbo. Freja, som vindkraftverket heter, har stått på platsen i tjugo år och snart kan en större, modernare efterträdare komma att ta hennes plats – och även ersätta samtliga kraftverk på Hunflen.

Det var år 2001 som vindkraftverket invigdes på Hunflen. Det var ett lokalt initiativ i Äppelbo som ledde till att verken restes och några år senare byggdes ytterligare två verk på platsen.

Nu letar föreningen Äppelbovind, som äger vindkraftverken, efter en ersättare till det äldsta vindkraftverket Freja som börjar bli till åren med gammal teknik. Det snurrar nu runt på nåder efter en vajerskada i ena vingen förra året.

Planen: Ersättas med dubbelt så stort vindkraftverk

Vajerskadan åtgärdades men föreningen kikar nu på att köpa in ett nytt, om än begagnat, verk.

– Även om det är begagnat så producerar det tre-fyra gånger mer än vad Freja gör idag, säger Anki Gustafsson, ordförande för Äppelbovind.

Från föreningens sida har man därför funderat på om Frejas efterträdare kan ersätta samtliga vindkraftverket på Hunflen. Ett verk, istället för tre. Men det återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Vindkraft

Mer i ämnet