Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på cirkusträningen i Ludvika och se 82-åriga Barbro gå ner i spagat. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

82-åriga Barbro får cirkusen att leva vidare – tränar barn i Dalarna

Publicerad

Barbro Nordström i Ludvika har vigt hela livet åt cirkus. Nyligen uppmärksammades grundaren till Ludvika minicirkus på en stor gala för sina insatser för cirkuskonsten i Sverige.

– Jag trodde aldrig att jag skulle hålla på så här länge, säger Barbro Nordström.

Hon bildade sin första akrobatgrupp i tonåren och uppträdde under många år som elitartist tillsammans med sin man Ola som hon senare grundade Ludvika minicirkus med.

– Jag tror att den här konstarten aldrig kommer att dö ut, säger hon.

Tog emot utmärkelse

I mars firade den Svenska Cirkusakademien 50 år med en stor gala och under firandet fick Barbro ta emot en hedersutmärkelse för sina insatser för att bevara cirkuskonsten. 

– Det känns jätteroligt att lilla jag fick ett sådant pris.

Bildade Ludvika minicirkus

När Barbro och Ola bestämde sig för att avsluta elitkarriären startade de Ludvika minicirkus som firar 40 år nästa år. I dag har de drygt 100 medlemmar.

Barbro är fortfarande aktiv, både i minicirkusen och med egen träning.

– Jag tränar våra ”Young stars” tre gånger i veckan och så gör jag bland annat lite kickboxning hemma varje morgon och en del balettklasser.

I klippet: Följ med till cirkusträningen och se arkivbilderna från Barbro Nordströms framträdande som konstcyklist i Eurovision 1963.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.