Dalarnas första skiktröntgen för djur finns i Falun

Publicerad

Dalarnas enda datortomograf för djur finns nu på Djursjukhuset i Falun. Skiktröntgen kan användas, till skillnad från en gammaldags röntgenmaskin, för att ta bilder på djuret från flera håll samtidigt.

Datortomografi är värdefull för undersökningar av bland annat bukhåla, skalle, skelett, brösthåla och leder. Datortomografibilden är, med sina tunna snitt, oändligt mer detaljerad, jämfört med en röntgenbild, som utgör summan av alla de olika strukturer som finns med på bilden. 

– Själva tekniken är ingen skillnad på människor och djur, och de apparater som vi använder är gjorda för att använda i humant bruk, säger veterinären Per Nyberg. 

Hur långt tid tar själva undersökningen? 

– När man har lagt upp djuret och startar på knappen så tar det ungefär 10-15 sekunder.

Det krävs att djuren ligger helt stilla under scanningen, eftersom datortomografen är väldigt känslig för små rörelser. Därför får djuret oftast lugnande, så att de blir trötta. Men undersökningen går snabbt och är helt smärtfri.

Är det samma pris för alla djur?

– Kostnaden varierar lite grann mellan djur. Framförallt på storleken på djuret och vilket organ eller region på kroppen man ska undersöka. Det beror också på hur långt tid serien tar och vilken kontrastmängd som krävs.

Hunden Memphis provar på Dalarnas först skiktröntgen för djur. Foto: SVT

I Sverige finns idag många datortomografer och marknaden för dem har exploderat, men den första i Dalarna finns alltså nu i Falun.

Här kan du se hela inslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer