Ta reda på vad 5G egentligen är för något med Dalarnas bredbandskoordinator Anders Oksvold. Foto: Karl Barrsjö

5G-nät i Borlänge – men långt kvar tills det når fler i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har Dalarnas första 5G-mast lanserats i Borlänge. Men det är fortfarande få privatpersoner som kan utnyttja tekniken – för att göra det krävs rätt utrustning och att man i princip kan se masten med sina egna ögon.

– Skulle du vilja ha bredbandshastighet på ditt mobila nätverk i hela Dalarna skulle det behövas en mast per 1,6 kilometer, säger Anders Oksvold, bredbandskoordinator Region Dalarna.

Masten lanseras i Borlänge till förmån för Tele 2:s kunder.

– Vi prioriterar Dalarna, det har vi gjort sedan GSM-tiden på 90-talet. Vi har mycket privatkunder och företagskunder, så att kunna erbjuda det här är alltid kul. Nu drar vi igång 5G här först ut av alla, säger Björn Lindberg, ansvarig för mobilutbyggnad Tele 2.

Enligt de kunniga på området kan man beskriva utvecklingen av näten så här; 2G innebar att man kunde skicka sms mellan mobiltelefoner, 3G möjliggjorde internet-surfande, dock med låg hastighet, och 4G introducerade ett pålitligt, snabbt, internet i telefonen.

Hur ska man då beskriva det nya 5G-nätet?

– 5G är inte en sak, det är minst tre olika. Lite som en verktygslåda som bidrar till kommunikationstekniken, säger Anders Oksvold.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.