Dalarnas första bokmässa

Uppdaterad
Publicerad

Ibland lönar det sig att vara bekväm. Vännerna Helene Kolseth och Jonas Gustafsson som har båda skrivit och gett ut sina egna böcker ville delta i en bokmässa. Men att ta sig till den stora mässan i Göteborg, med packning, resa och hotellbokning visade sig för krångligt. Över en fika kläckte Jonas idéen: vi fixar en bokmässa i Dalarna.

Nu ett år senare minglar de bland författare, föreläsare och litteraturälskare.
– Våra idèer har blivit verklighet och jag är nöjd med hur det håller på att arta sig. Det kommer folk och finns ett strort intresse, säger Jonas Gustafsson.

De flesta som deltar i mässan har en koppling till Dalarna, trots att det egentligen inte var ett krav från arrangörerna. Författaren Frida Andersson Johansson från Stockholm har tillexempel vuxit upp i Borlänge. Hennes hyllade deckare Dränkt utgavs för bara några dagar sedan. Boken utspelar sig i Fridas hemmiljö i Stockholm, men det kan bli så att hennes nästa mordgåta utspelar sig här i Dalarna.
– Ja, har en refuserad  Borlängedeckare som ligger i en byrålåda. Det kan hända att jag arbetar om den och ger det ett nytt försök, säger Frida.

Tror på årlig mässa

Flera välkända namn föreläste på bokmässan, däribland regissören Maria Blom och författaren Björn Ranelid. Arrangörerna tror tveklöst att mässan blir en återkommande händelse i Falun.
– Vi har faktiskt fått frågan från både deltagare och utställare om det blir en mässa nästa år, säger Helene Kolseth.

– Jag hoppas verkligen det och att vi kan utveckla det här, säger Jonas Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer