I ett sms till vår reporter skriver Vestin att hon kommer att svara på frågor när hon fått skriftligt besked om varför hon blivit utesluten.

Dalarnas SD-ordförande utesluts ur partiet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ordförande i Dalarna, Madelene Vestin, utesluts ur partiet med omedelbar verkan.

Varför Madelene Vestin uteslutits vill hon inte själv kommentera. När P4 Dalarna når henne vet hon heller inte om att hon uteslutits. Det är Sverigedemokraternas pressavdelning som meddelat att Madelene Vestin utesluts ur partiet.

Sverigedemokraternas pressavdelning i Stockholm bekräftar för SVT Dalarna att Madelene Vestin har blivit utesluten ur partiet, men kan inte berätta varför.

Beslutet om uteslutningarna fattades av partistyrelsen i måndags och gäller med omedelbar verkan.

Beslutet fattades i måndags

– Vi har en intern arbetsordning som efterlevs vad gäller hanteringen av medlemsfrågor. Där utredning samt sammanställning genomförs, bland annat med information som tidigare varit offentlig. Under måndagen sammanträdde partistyrelsen som fattade beslut om uteslutning, skriver Sverigedemokraternas pressassistent Ludvig Grufman i ett mail.

I ett sms till vår reporter skriver Vestin att hon kommer att svara på frågor när hon fått skriftligt besked om varför hon blivit utesluten.

Delade rasistisk nidbild

Hon har tidigare varnats av partiet för att ha delat en rasistisk nidbild på Facebook, skriver TT.

Senare under onsdagseftermiddagen berättar Vestin att partistyrelsen sagt att beslutet inte har att göra med bilden hon delat på Facebook. Uteslutningen ska i stället grunda sig i något som hände innan hon blev distriktsordförande.

Hon vill dock inte berätta mer om anledningen innan hon fått en officiell förklaring från styrelsen.

Enligt Vestin så överväger distriktsstyrelsen och Falu kommunförening att överklaga beslutet tillbaka till partistyrelsen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.