Dalarnas SDU-ordförande utesluts ur partiet

Uppdaterad
Publicerad

Filip Djupenström som är ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, i Dalarna ska vara en av de sex personer som under söndagen uteslöts ur Sverigedemokraterna.

Uppgifterna kommer från Jessica Ohlsson, SDU-ordförande på riksnivå, som har pratat med Ekot.

Det var på ett extrainsatt möte under söndagen som Sverigedemokraterna beslutade att utesluta sex personer ur partiet. Jessica Ohlsson är en av dem och enligt henne har också Filip Djupenström, SDU-ordförande i Dalarna, uteslutits.

– Jag har hört rykten om att det skulle vara så, men partiet har inte hört av sig till mig än och jag är förvånad över att de inte gjort det, säger Filip Djupenström.

Är kritisk

Filip Djupenström tycker inte att moderpartiet agerar demokratiskt när de utesluter valda politiker ur partiet.

– Jag är ju vald till min plats till skillnad mot de som nu har startat det nya partiet. Jag fick ett brev där jag skulle skriva på att jag gick över till nya SDU, men jag ifrågasatte hur processen har gått till och att jag blir utesluten är väntat, säger Filip Djupenström.

Sverigedemokraternas pressavdelning bekräftar att sex personer kommer att uteslutas, men vill inte gå ut med namn förrän de har kontaktat de uteslutna personligen.

Kan bli politisk vilde

Djupenström kommer i från Avesta och är gruppledare för SD i kommunfullmäktige där och ledamot i förbundsstyrelsen för SDU och för SD i Dalarna.

– Om jag nu blir utesluten så ska jag fundera över hur jag ska göra med kommunfullmäktigeuppdraget, men sitter jag kvar blir ju det som politisk vilde. Jag planerar att fortsätta arbeta i det gamla SDU, om vi nu ska säga så, för det är ändå där som vi är valda demokratiskt, säger Filip Djupenström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.