Upp till 115 vindsnurror ska uppföras i norra Rättviks kommun och en bit in i Ovanåkers kommun. Foto: Wpd Scandinavia

Klart för Dalarnas största vindkraftspark – upp till 115 vindsnurror i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen fastställer tillståndet för Broboberget och Lannabergets vindkraftsparker i Rättviks och Ovanåkers kommuner. Området blir då Dalarnas största vindkraftsbygge med upp till 115 vindkraftverk.

I dagarna gav mark- och miljödomstolen klartecken för wpd Scandinavia att bygga båda vindkraftsprojekten Broboberget och Lannabergets vindkraftsparker i Rättviks och Ovanåkers kommuner. Kraftsparkerna beräknas kunna leverera elen som kommer att krävas för omställning av industrier som SSAB och Ovako.

– Vi har lagt ned mycket tid och resurser på projektutvecklingen men även för att snabbt kunna koppla in parkerna på elnätet och nu är både Ellevio och Svenska Kraftnät med på planerna att realisera projekten i närtid, berättar Maria Röske, VD på wpd Scandinavia.

Vindkraft i Dalarna

Många fördelar

Vindkraftsparkerna innebär en investering på cirka 4 miljarder kronor i en första etapp. Det ska ge lokal samhällsnytta.

– En etablering av den här storleken innebär fördelar även för lokalbefolkningen, med arbetstillfällen både under byggnation och drift, säger Röske.

Mycket glest befolkat område

Rättviks kommun godkände vindkraftsparken redan 2014.

– Det här området ligger norr om Furudal i ett mycket glest befolkat område. Om det inte skulle gått att ha vindkraft här, så går det ingenstans, säger Ulf Israelsson, kommunchef i Rättvik.

Går att överklaga

Mark och miljödomstolens dom går att överklaga, men wpd Scandinavia skriver i ett pressmeddelande att man ” ser det som osannolikt att domstolen tar upp målet ännu en gång då det redan har behandlats av högsta instans en gång tidigare”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet