Hör Karee Andersson, vice ordförande för Verdandisförbundet berätta om vad fattigdom kan leda till i förlängningen. Foto: SVT

”Dålig ekonomi leder till så mycket annat”

Uppdaterad
Publicerad

I dag uppmärksammades FN:s internationella fattigdomsdag med gratis sopplunch i organisationen Verdandis lokaler i Borlänge. – Vi märker att fler och fler får det svårare att få pengarna att räcka månaden ut.

När FN 1993 inrättade den internationella fattigdomsdagen så var det för att fortsätta uppmärksamma fattigdomen i världen för att utrota fattigdomen.

– Fattigdom grundar sig väldigt mycket på ekonomiska faktorer men dålig ekonomi leder till så mycket annat. Många får skuldkänslor för att dom inte har råd att till exempel köpa nya kläder och inte råd till att köpa den mat man vill ha, säger Karee Andersson, vice ordförande för Verdandisförbundet.

– Det kan leda till att man drar sig undan och slutar umgås med andra vilket i sin tur leder till en social fattigdom som är väldigt farlig då det kan leda till psykisk ohälsa, säger Kaare Andersson.

Märker av ökning

På organisationen Verdandis märker man av en ökning av folk som har det svårt ekonomiskt.

– Vi märker att fler och fler får det svårare att få pengarna att räcka månaden ut, säger Margot Grälls Anjou, ordförande för Verdandis Bullermyren.

Vad kan det bero på?

– Svårt att säga men det är svårare att få sjukförsäkringspengar det räcker inte till,

Det är stramare regler när det gäller försörjningsstöd och A-kassan har ju inte blivit bättre de senaste åren men det är naturligtvis många orsaker till att fattigdomen ökar, säger Margot Grälls Anjou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.