Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lastar värnpliktige Gustavsson sin bandvagn för att delta i Försvarsmaktens storövning. Foto: Johan Lundahl

Agerar fiendestyrka – värnpliktige Gustavsson vid Dalregementet: ”Det ska bli kul”

Uppdaterad
Publicerad

Soldater och befäl från Dalregementet kommer snart att få prova sina kunskaper mot vältränat motstånd, då de ska delta i Försvarsmaktens storövning Aurora 23.

– Det är ett privilegium att få vara med i övningen, säger värnpliktige Gustavsson som är en de vid Dalregementet som nu ansluter till övningen.

Cirka 150 värnpliktiga och befäl från Dalregementet ska delta i Försvarsmaktens stora övning ”Aurora-23”. Tillsammans med delar från Livgardet och I21 ska Dalregementet upprätta en tillfälligt sammansatt bataljon.

– Det kommer att bli lärorikt för oss som nytt förband att öva i en större kontext. Soldaterna kommer också få tillämpa det som de har lärt sig här på hemmaplan, säger utbildningschefen Patrik Warström.

Internationella inslag

14 nationer, däribland USA och Ukraina kommer att vara med under övningen och enligt Patrik Warström kommer Dalregementet öva mot flera av de internationella deltagarna.

– Soldaterna tycker att det är spännande och de ser fram emot att mäta sina egna förmågor mot kvalificerat motstånd, säger Patrik Warström.

  • Försvarsmaktsövning Aurora 23 genomförs den 17 april till 11 maj 2023.
  • Aurora 23 är en övning där samtliga försvarsgrenar och stridskrafter deltar och som ökar den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige.
  • Deltagande nationer förutom Sverige är USA, Storbritannien, Finland, Polen, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Danmark, Österrike, Tyskland och Frankrike.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.