Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Exakt hur många fler värnpliktiga som kan bli stationerade i Falun är oklart, men fler än tidigare planerat åtminstone. Foto: SVT

Dalregementet kan bli tre gånger större – från 250 värnpliktiga till 750

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens besked om att man vill höja försvarsbudgeten med 2 procent av BNP, revideras planerna för I 13 i Falun.

Det nya Dalregementet, som idag är planerat att husera 250 värnpliktiga som mest, kan på sikt istället bli tre gånger så stort.

Förslaget från regeringen skulle kunna innebära att Dalregementet byggs till brigadstorlek, vilket innebär utbildning av 750 värnpliktiga årligen –alltså tre gånger så många som de 250 som planerats för hittills.

Förhoppningen i Falun är nu att ett beslut kommer så snart som möjligt så att man redan från början kan bygga för en brigad. Men regementet är försiktiga med att förutspå framtiden.

– Beskedet innebär att vi skulle kunna bygga upp det nya Dalregementet snabbare, att vi kan få bättre materiel och utrustning. Det innebär också att vi skulle kunna ha fler värnpliktiga. Exakt vad det innebär får vi återkomma om, säger regementschef Ronny Modig.

Tillfälliga lokaler på Högbo

Just nu pågår planarbetet för området där det nya regementet ska ligga.

I väntan på det rustas Dalregementets tillfälliga lokaler på Högbo i Falun. Logementen som inryms i det gamla sanatoriet är i stort sett klara och i augusti rycker de första 150 värnpliktiga in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.