Foto: Polisen/TT

Daniel Riazat utsatt för twitterhot – 26-åring åtalas

Uppdaterad
Publicerad

I samband med en Twitterdebatt mellan riksdagspolitikerna Daniel Riazat (V) och Hanif Bali (M), skickade en man från Västerbotten privata meddelanden till Riazat med rasistiskt innehåll. När Riazat lade ut delar av den privata konversationen offentligt, hotade mannen att döda honom. Nu åtalas den 26-årige mannen för olaga hot.

Det var i september förra året som, den nu åtalade, mannen via Twitter skrev till Riazat att han skulle döda honom om han inte tog bort de meddelanden han publicerat offentligt.

Enligt åklagaren som lämnat in åtalet till Umeå tingsrätt, så har hotet varit ägnat att hos Daniel Riazat framkalla allvarlig fruktan för egen person.

Yttrade flera hot

26-åringen ska bland annat ha hotat Riazat genom yttranden som; ”Du är illa ute jävla invandrare”, och ”lägger du upp mitt namn så ska du dö” enligt en skärmdump som Riazat gjorde i samband med att de skickades.

I förhör har 26-åringen erkänt att han kallat Riazat för detta och att han hotat att döda honom. Däremot nekar han till brott på grund av bristande uppsåt, enligt polisens förundersökningsprotokoll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.