Daniel Röjsel från Falun redo för Svenska rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Det mildra vädret har tvingat Svenska rallyt att ställa in en del sträckor. Men dagens besked är att tävlingen fortfarande blir av och en del av den kommer köras i Dalarna. En av rallyförarna som deltar är 20-årige Daniel Röjsel från Falun.

– Jag tror att det blir vinterns höjdpunkt, kanske till och med årets, säger Daniel Röjsel.

Svenska rallyt är en del av rally-VM som består av 13 rallytävlingar runt om i världen och där finns förare som bland andra Sebasitan Ogier och Jari Matti Latvala.

Daniel Röjsel tävlar inte tillsammans med VM-bilarna men i en klass för tvåhjulsdrivna bilar. Och för honom handlar helgens tävlingar mycket om att se och lära.

– Vi startar som bil nummer 50 och vägarna brukar vara väldigt uppkörda då, så det blir nog den största utmaningen. Men också längden på tävlingen, den är ju längden av tre SM-tävlingar, som vi ska köra under en helg. Det kommer att bli påfrestande men det är en utmaning jag gärna tar mig an, säger Daniel Röjsel.

Inställda sträckor

Under måndagen höll arrangörerna av Svenska rallyt presskonferens. Anledningen var det milda vädret som har blivit den största utmaningen för årets tävling. Under presskonferensen meddelades det bland annat att bara 12 av de 21 tänkta sträckorna kommer att köras och en veteranklass ställs in. Men även det kan ändras om det inte blir kallt på torsdag som väderprognosen lovat.

– Det återstår att se hur tävlingen blir för oss tävlande, hur pass mycket vinter det är, säger Daniel Röjsel.

Daniels pappa har själv varit rallyförare och intresset för motorsport ligger i släkten. Daniel fick sin första bil när han var 14 år och nu har han kört rally i två år.

– Jag vill kunna leva på den här sporten i framtiden, säger han.

Från Dalarna kommer också Tomas Thunström från Smedjebacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer