Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har bland annat Casanovas och Streaplers satsat på egna remixer – hör banden berätta i klippet: ”Det tar ju in ungdomarna i dansbandskulturen.” Foto: SVT

Dansbandens epadunk gör succé – remixer når ny publik

Uppdaterad
Publicerad

Att göra om sin musik till så kallad epadunk har blivit en framgång för dansbanden. En del av de remixade danslåtarna hör till bandens absolut mest streamade.

– Det är kul att prova nya saker, säger Jimmy Lindberg från Casanovas.

Epadunk, som bland annat kännetecknas av kraftig bas, har blivit en egen musikgenre som toppar spellistor. Casanovas är ett av flera dansband som har hakat på genren och mixat om några av sina låtar. Vilket visat sig ge många lyssningar.

– Det är ju ungdomarnas chans att få uppleva dansband, säger sångaren Henrik Sethsson.

Dansbandsveckan

Ingång för ny generation

Larz Kristerz är ett av de senaste banden i raden att släppa en remix. Men med på listan finns också bland andra Lasse Stefanz, Blender, Streaplers och Sannex.

– Jag ser det som en ingång för en ny generation. Det ju enbart ren och skär glädje rakt ut i högtalarna och glädje tycker vi om, säger Andreas Olsson som är sångare i Sannex.

Kan nå en bredare publik

Vissa av mixarna har blivit dansbandens mest populära låtar på Spotify, till exempel Streaplers ”Raggarkung”.

– Hitmixarna är lika dansbara som våra vanliga låtar, det är samma tempon, så jag tycker de är ett bra komplement, säger Kjetil Granli i Streaplers.

– Det har inget egenvärde i sig att göra annat men folkparkerna har en viss begränsning. Vi vill gärna nå ut bredare utan att för den delen tappa vår befintliga publik, säger Andreas Olsson.

Hör vad några av dansbanden säger om sina eparemixer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansbandsveckan

Mer i ämnet