Se hur Karl-Gösta Johansson och andra dansarrangörer påverkas av coronapandemin. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Dansbanorna gapar tomma under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Nu i juni skulle högsäsongen för länets dansbanor inletts. Men pandemin sätter stopp för det och frågan är vilka konsekvenser det får för framtiden.

I Dalarna finns fem dansarrangörer som anordnar dans under sommarmånaderna, alla utom en är ideella föreningar.

– Det är en ekonomisk smäll för arrangörerna. Dansen är basen i ekonomin, det är pengar som ska in i den ordinarie verksamheten, säger Karl-Gösta Johansson som är dansarrangör och talesperson för Sommardans som är ett samarbete mellan arrangörer i Dalarna och Gästrikland.

Väntar på besked

I dagsläget är alla danser till och med sista juni inställda i väntan på besked från produktionsbolagen som står för dansbanden. De i sin tur väntar på beslut från Folkhälsomyndigheten om restriktionerna eventuellt kan lätta, men det ser inte ut som att dans är att räkna med denna sommar.

– Vi vet ju inte hur länge restriktionerna om ett maxantal på 50 personer kommer att gälla. Men en vanlig danskväll drar i snitt runt 300 personer så vi är ju en bra bit därifrån, säger Karl-Gösta Johansson.

Se vilka konsekvenser de inställda danserna kan få i klippet.

Dansbanor i Dalarna

Hjortnäs brygga

Lilltorpet

Tyllsnäs udde

Mannes loge

Säterdalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.