Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Äng, forsknings- och utbildningsdirektör, berättar om några av de covid-relaterade studierna som bedrivs inom regionen och om varför det är viktigt att de pågår just i Dalarna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Därför är forskningen viktig för Dalarna – ”Med åldrande befolkning måste vi vara med i matchen”

Publicerad

Inom Region Dalarna pågår över 200 forskningsprojekt i olika faser, några av de är internationella studier. Och enligt Björn Äng, forskning- och utbildningsdirektör inom regionen är det extra viktigt med forskning i ett län med åldrande befolkning.

– Vi behöver vara duktiga, jobba med kvalitet, utveckling och kompetensförsörjning, säger han.

Hanna Sahlgrens studie om hur covid-19-vaccinet påverkar gravida och deras barn är en av de internationella studier som pågår inom Region Dalarna.

Enligt Björn Äng, som själv är professor inom medicinsk vetenskap och också forskning- och utbildningsdirektör inom regionen, är Dalarna en av de regioner där det är extra viktigt att bedriva forskning.

– Vi har en åldrande befolkning, så vi behöver vara med i matchen, ha en smart sjukvård och andra funktioner inom regionen. Ofta pratar man om pengar, mer resurser hit och dit, men det handlar också om smarthet, att använda resurser på rätt sätt, där behöver vi forskningen som hjälp för att hitta smarta lösningar, berättar han.

I klipper berättar Björn Äng mer om några av studierna som bedrivs inom regionen och om varör det är viktigt att de pågår just i Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer