Reportern Henrik Kilefors förklarar med hjälp av polisen varför bostadsinbrotten minskar och varför det går åt fel håll i Avesta. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Bostadsinbrotten i Dalarna minskar – men i Avesta och Hedemora går det åt fel håll

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsinbrotten ligger på en historiskt låg nivå i landet och även i Dalarna minskar antalet anmälda inbrott. Men två kommuner, Avesta och Hedemora, ser istället en ökning.

Antalet anmälda bostadsinbrott har sjunkit med 14 procent i Dalarna över en femårsperiod, visar Brottsförebyggande rådets (BRÅ) senaste siffror som analyserats av försäkringsbolaget If.

Polisen: Så skyddar du din bostad mot inbrott

Enligt polisen ligger internationella ligor bakom fler än hälften av alla bostadsinbrott som sker i Sverige. Det är vanligt att stöldgods göms i skogsområden eller på andra platser och hittar man något misstänkt ska man höra av sig till polisen.

Den 23 januari hittades ett uppbrutet kassaskåp i skogen efter ett bostadsinbrott i Brunnbäck utanför Avesta. Skottkärran som användes för att forsla dit kassaskåpet stals vid samma tillfälle. Foto: Niklas Hagman

Lägst risk att råka ut för ett inbrott var det under 2019 i Rättvik och Leksand där inbrotten var färre än 1 per 1000 hushåll. Flest inbrott drabbar invånarna i Hedemora, Säter och Avesta där cirka 4 inbrott anmäldes per 1000 hushåll.

Starta klippet ovan för att höra polisen förklara varför bostadsinbrotten minskar och varför det går åt fel håll i Avesta.

  1. Smycken (framförallt guld)
  2. Klockor
  3. Kontanter
  4. Surfplatta, mobil, laptop
  5. Pass
  6. Silverföremål
  7. Väskor och kläder
  8. Parfym
  9. Alkohol

Källa: If

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer