”Hela världen vill ha samma saker” – Hör labbpersonalen om testerna och utmaningarna med coronadiagnostik Foto: Bodil Ljungberg, SVT

De analyserar Dalarnas coronatester – ny labbavdelning öppnad på Falu lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i måndags har Region Dalarna ett eget coronalabb. Istället för att skicka proverna till Uppsala tas de nu omhand av ett team på Falu lasarett – något som kommer att öka både antalet tester och ge svar snabbare.

– Vi är ännu inte igång i full skala men vi tänker att vi ska komma upp i 60 prover per dag, säger Karin Elfving, molekylärbiolog på Falu lasarett.

Hon är den som startat teamet för coronadiagnostik. Sju biomedicinska analytiker med inriktning molekylärbiologi kommer att jobba med att analysera proverna.

Coronaviruset i Dalarna

Patienter först

Även om kapaciteten nu ökar är det prover från inneliggande patienter som är första prioritet. I mån av plats får även personal i kategorier där det finns särskilt behov av personalen ta provet.

Beslutet att Regionen skulle starta egen coronadiagnostik har vuxit fram i takt med att smittan har spridits i samhället. Efter beslutet har teamet jobbat hårt för att starta sin enhet. En utmaning både tidsmässigt och resursmässigt å det saknas mycket material.

– Det är en väldigt ny analys, det har inte funnits några kommersiella tester utan allt är så kallade” in housetester” så vi beställer och blandar ihop våra reagenser helt själva, berättar Karin Elfving som är glad att hennes team nu kommit igång.

I klippet berättar Karin Elfving och Martina Solén mer om testerna och om utmaningarna med materialbrist – ”Hanterar alla prover som potentiellt smittsamma”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet