Foto: SVT

De är ekonomiskt fria – vid 40 års ålder

Uppdaterad
Publicerad

Att bli pensionär, eller ekonomiskt fri, redan vid 40 års ålder kanske inte känns realistiskt för de flesta. Men för Oskar och Maribel Lindberg i Leksand blev det för några veckor sedan verklighet.

– Det har aldrig varit en drivkraft att vara rik eller ha ett visst antal miljoner på kontot, utan drivkraften har varit att vara fri och kunna styra över sin tid, säger Oskar Linberg.

Det var på en längre semesterresa 2011 som Oskar och Maribel insåg att de ville förändra sättet som de levde och inte längre vara beroende av ett heltidsjobb.

Tog kontroll över sin ekonomi

Så då, för sex år sedan, började de sätta undan pengar och skära ner på sina utgifter. Målet: Att gå i pension så snart de bara kunde.

– Det är mycket att få kontroll på sin ekonomi, vi har varit målmedvetna och satt upp mål, säger Maribel Leander Lindberg.

– Det finns en teori, i den enklaste formen, om man kan spara en årslön så kan man vara ledig ett år, säger Oskar Lindberg.

TV: Se hela inslaget med Oskar och Maribel

Ska leva på pengar från aktier

Nu har både Oskar och Maribel lämnat sina jobb och kan kalla sig pensionärer, eller ekonomsikt fria , redan vid 40 års ålder. Tanken är att familjen nu ska leva på avkastning av de pengar som de sparat och placerat i aktier och fonder till dess att de kan börja plocka ut pensionspengar vid 55 års ålder. Vid sidan av det vanliga sparandet har de också pensionssparat extra under en längre tid.

Känner ni att ni har råd att göra det ni vill?

– Ja, för då väljer vi det och inte tio andra saker, säger Maribel Lindberg.

Varken Oskar eller Maribel kommer att gå sysslolösa: De har många planer inför framtiden. Oskar driver en blogg och ska börja satsa på att podda och föreläsa om att leva sparsamt. Maribel har också planer på att börja blogga och starta en instagram med fokus på deras ekonomiska situation. Längre fram planerar familjen att kunna bo i Spanien under ett år.

Oskar och Maribels bästa spartips

Boende: Tänk långsiktigt och i flera perspektiv för att minska kostnaderna. Exempelvis går det att se om alternativa boendeformer, som att bo flera tillsammans med andra, är en möjlighet.

Fundera över den geografiska placeringen av boendet: Pendling till jobb och annat är dyrt.

Kanske finns det även möjlighet att få in extrainkomster genom att hyra ut ett rum i bostaden.

Ett annat sätt att spara pengar är att låta det vara lite kallare inomhus, så går det att få ned på kostnaderna för värme.

Transport: Designa ditt liv så att du bor på ett ställe där du inte behöver använda bil. Bra för plånboken och miljön.

Om du ändå behöver bil så tänk ”hur lite kan jag klara mig med” och försök lösa situationer så mycket som möjligt utan den. Varje gång bilen står är en framgång.

Skaffa en fungerande cykel.

Mat: Blanda inte ihop pris och kvalitet, det finns ingenting som säger att morötter eller kål är sämre än tomater.

Handla grönsaker i säsong.

Om du har möjlighet att köpa produkter direkt från producent, gör det – så får du oftast ett hyfsat pris eftersom du slipper mellanhänder.

Oskar Lindberg har fler tips på sin blogg där han kallar sig Fantastiska Farbror Fri och skriver om familjens resa till att bli ekonomiskt fria.

LÄS OSKARS BLOGG: Fantastiska Farbror Fri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.