Anders, Daniel, Adam och Elisabeth Hansson Foto: Bengterik Busk / SVT

De delar med sig av sina erfarenheter

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth och Anders Hansson i Falun har två pojkar som har Angelmans syndrom. De har valt att dela med sig av sina erfarenheter.

Elisabeth och Anders har tre barn. De två yngsta, Adam som är 17 år och Daniel som är 23 har en funktionsnedsättning. Adam går i skolan och bor kvar hemma. Daniel bor i egen lägenhet med hjälp av assistenter.

Be om hjälp

Det tog flera år innan Elisabeth och Anders fick helt klart för sig vilka rättigheter de har och idag råder de andra föräldrar till funktionsnedsatta barn att ta hjälp av någon med juridiska kunskaper när de ska kontakta kommun och försäkringskassa.

– Vi tog inte hjälp från början, men när vi väl gjorde det blev det bra för oss och framför allt för pojkarna säger Anders.

Anders föreläser

Anders har skrivit två böcker om pojkarna och han håller också föredrag. Intäkterna går till bidrag och stipendier till de i Dalarna och Gävleborgs län som jobbar för funktionsnedsatta.

Familjen Hansson har alltså valt att dela med sig av sitt liv.

– Vi vill inspirera andra, säger Elisabeth.

Vårdar relationen

Enligt Anders visar statistik att föräldrar till funktionsnedsatta barn separerar oftare än andra, därför är han och Elisabeth noga med att dela både ansvar och känslor.

De är också noga med att ha egen tid ibland.

– Ja det är viktigt att vårda relationen, säger Elisabeth.

Fokuserar på det dom kan

Både Anders och Elisabeth orienterar, men det är en sport som pojkarna inte kan delta i.

– Det är klart att det känns att vi inte kan springa till exempel O-ringen tillsammans, säger Anders.

Men han berättar att han fått lära sig att pojkarna spelar på en egen planhalva och att man får lära sig att fokusera på det dom kan och inte på vad dom inte kan.

Föräldrarna är stolta

Familjen Hansson lever ett vanligt familjeliv med fredagsmys, kulturupplevelser och även besök på olika idrottsevenemang.

Grabbarna kommunicerar med tecken och Daniel visar sitt tecken för Leksands IF som är ett favoritlag.

Både Elisabeth och Anders påpekar flera gånger hur stolta och glada dom är över sina barn, pojkarna och deras storasyster Emelie.

Det här är Angelman syndrom

Angelman syndrom är en sällsynt diagnos som förekommer hos både flickor/kvinnor och pojkar/män. Prevalensen är 1:12,000 – 20,000 födda så det föds ca 8 personer per år i Sverige. Karakteristiskt för Angelman syndrom är utvecklingsstörning, talsvårigheter, balansstörning och kramper. Vanligt är också plötsliga skratt, leenden och flaxiga arm/hand rörelser.

Källa: Nationellt center för Rett syndrom och närliggande diagnoser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.