De prisas för sitt arbete med källkritik på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Projektet Nätsmart Mora har prisats för sitt arbete med källkritik på nätet för barn, unga och vuxna i deras närhet.

Priset ”Det gyllene förstoringsglaset” är ett nationellt källkritikpris som delas ut av Internetstiftelsen. Det delas ut i två kategorier, skola och allmänhet och i år får satsningen ”Nätsmart Mora” ta emot priset i skolkategorin.

Nätsmart Mora initierades för fyra år sedan av Anders Karlsson som är digital skolutvecklare i Mora kommun och hans kollega Erika Olsson.

– Vi kom tidigt fram till att det behövs ett helhetsgrepp för att ge förutsättningar för lärare, föräldrar och andra vuxna i barn och ungas närhet att kunna arbeta med dessa frågor. Vi har kommit en bit på vägen men den tekniska utvecklingen går i rasande fart och vi får ständigt göra vårt allra bästa för att hänga med, säger Anders Karlsson.

I klippet berättar Anders Karlsson och föräldern Tina Hagafors mer om projektet och priset.

Juryns motivering:

”Ett initiativ som på ett systematiskt och samordnat sätt satsat på att göra alla barn och unga i kommunens förskolor och grundskolor, men också deras vårdnadshavare, mer medvetna och kunniga i ämnen som källkritik, integritet, sociala medier och upphovsrätt. Långsiktigheten i satsningen, den tydliga kopplingen till skolans styrdokument och skapandet av en öppen samling lärresurser är ett arbete för fler att inspireras av”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.