Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Projektledaren Alexis Rydell om forskningsprojektet: ”Vi planerar att genomföra mellan 60 – 80 personer med personer inom besöksnäringen.” Foto: SVT

Han ska ta reda på hur covid-19 slog mot svensk arbetsmarknad

Uppdaterad
Publicerad
Högskolan Dalarna ska i ett treårigt forskningsprojekt ta reda på vilka konsekvenser coronapandemin haft för människor som permitterats eller förlorat sina jobb.

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden inom framför allt besöksnäringen, hotell- och restaurangbranschen samt inom industrin. Det medförde att många blev korttidspermitterade eller förlorade sina anställningar.

Nu har Högskolan Dalarna beviljats närmare 4,5 miljoner kronor i ett projekt som ska undersöka vad konsekvenserna av denna stora omställning blev för enskilda individer, vilka lärdomar man kan dra av det inför framtiden samt vilka stödstrukturer som kan finnas.   

Alexis Rydell är projektledare och doktor i arbetsvetenskap vid Högskolan Dalarna och ska tillsammans med sitt forskningsteam ta reda på detta.

– Tidigare forskning har visat att uppsägningar, förlusten av arbete är förknippat med många olika typer av konsekvenser, både ekonomiska, sociala och hälsomässiga. Det finns mindre forskning med människors interaktion med olika  stödstrukturer och hur det påverkar framtida syn på arbetsliv och privatliv och inom besöksnäringen har det gjorts väldigt lite i dessa typer av frågor.

Hör Alexis Rydell berätta mer om forskningssatsningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer