De sniffar sig till seger

Uppdaterad
Publicerad

Doft och sport, hör det ihop? Ja, i Borlänge är det så. Här har ett 50-tal hundar och deras ägare samlats för att träna och tävla i den nya sporten Nosework.

Hundarna lär sig nosa upp doften av eucalyptus, lagerblad och lavendel, och blir belönade för det.

– Det är det roligaste jag har gjort inom hundsporten, säger Lennart Jacobsson från Gotland, som letar dofter tillsammans med sin flatcoated retriever Hassan.

TV: Se ett längre inslag från träningslägret här

Samspelet viktigt

Nosework, som ju betyder nosarbete, kommer från USA och kan beskrivas som en skattjakt där hunden visar ägaren var doften finns. Hunden aktiveras och samspelet med ägaren är viktigt. Och att träna hundens luktsinne kan ge bättre mental och fysisk hälsa.

– När hundar söker så blir de trötta på ett bra sätt. Den här aktiviteten gör att hundarna blir tillfreds, precis som vi vill, berättar instruktören Marie Fogelquist från Borlänge.

Kommer från USA

Det var hon som tog hit sporten från USA. 2014 bildades en förening som numera är avtalsansluten till Svenska Kennelklubben. Intresset för sporten har exploderat och utövarna räknas numera i tusental.

– Nu finns det instruktörer från norr till söder och alla vittnar om nöjda hundägare och hundar, säger Marie som tror att sporten kommer att växa sig mycket större.

TV: Se när hunden Hassan attackerar mikrofonen

Lockar nationellt

Lägret i Borlänge lockar deltagare från hela landet. Alla typer av hundar kan vara med.

– Jag är så stolt över Dagny, hon är så motiverad och gillar att jobba och få belöning, berättar Kristina Westerlind från Hammarö om sin lilla korthåriga Chihuahua.

Kristina Westerlind från Hammarö i Värmland med sin chihuahua Zaga, intygar att nosework är för alla hundar. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

– Många tror att de här små hundarna bara kan sitta i en väska och glo. Men så är det inte konstaterar hon efter att Dagny felfritt tagit sig igenom en bana med dofter gömda i koner.

Lennart Jacobsson uppskattar samspelet han får med sin hund.

– Man lär sig läsa av sin hund och man får en sådan fin kontakt och hundarna tycker att det är roligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.