”Nu är det dags för vår tid”. Hör Sofiaa Ståhl och några av medlemmarna i Dixie Diamonds Dalarna om varför en tjejklubb behövs. Foto: Helena Wrete/SVT

De tyckte männen dominerade på CCW – startade raggarklubb bara för tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Under Classic Car Week brukar det vara männen som hörs och syns mest. Det upplever ett gäng tjejer från Rättvikstrakten – och de har valt att försöka ändra på det. De heter Dixie Diamonds Dalarna och är en raggarklubb bara för tjejer.

– Det är bra att tjejer håller ihop i den här kulturen som är ganska mansdominerad, säger Sofiaa Ståhl.

En kall och mörk vardag i januari hände det. Sofiaa Stååhl och hennes kompis Yasmine Nykvist satt vid köksbordet och fikade – och kläckte idén om en klubb för raggartjejer.

– Vi tyckte att raggarklubbarna som är... det är mycket män!

Classic Car week

Tryckt upp kläder

Idén sattes i verket, tjejer sökte om medlemsskap på Facebook och Sofiaa Ståhl sydde loggor bak på koftor. Och inom kort kan gänget matcha i specialbeställda bomberjackor.

– Jag märker ju hittills att det blir ju lite roligt när vi kommer i matchande koftor. Vi håller ihop och vi har roligt tillsammans!

”Självständig stark kvinna”

Bakom namnet Dixie Diamonds finns en tanke:

– Dixie står lite för en självständig stark kvinna om man ser till USA och tillbaka i tiden. Sedan ville vi ha alla åldrar, från 20 år och uppåt, och då kände vi att diamanter var ett bra namn, i stället för queens eller princesses, säger Sofiaa Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Classic Car week

Mer i ämnet