Årligen lockar cruisingen i Falun många åskådare, och deltagare. 2017 års upplaga ser inte ut att vara något undantag. Foto: Mattias Rapp/SVT

Den årliga cruisingen fyllde Falu centrum

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll är det dags för den traditionsenliga sommarcruisingen i centrala Falun. Trots, eller kanske tack vare flera cruisingevent i länet, så lockar det årliga evenemanget många entusiaster.

Det finns plats för tusen bilar på slingan i stan och ännu fler kör runt utanför avspärrningarna. För att få vara med på slingan gäller det att ha en tillräckligt gammal bil.

– Inne på de avstängda gatorna har vi satt upp 30 år för amerikanska bilar och 40 år för europeiska bilar. Mestadels blir det amerikanska bilar från 50 och 60-talet, säger Peder Flygt, Coppermine Cruisers, som arrangerar eventet.

LÄS MER: Cruising och burnouts

Cruisingen i Falun är ganska så städad jämfört med andra cruisingar. Och Peder Flygt tror att det har med veckodagen att göra.

– Det har nog inte så mycket att göra med att det ligger i Falun, utan för att det ligger på en onsdag. Det är av gammal tradition. Det har ju varit på den här onsdagens sedan någon gång på åttiotalet.

Bränna däck lagligt

För andra året hålls det en arrangerad burnout-utmaning i samband med cruisingen, på ett avspärrat område. Helt lagligt kan den som vill få bränna däck vid industriområdet Ingarvet.

– Förra året var det det jättemycket folk och mycket bilar som kom, säger Flygt.

LÄS MER: Bilägarna har fått nog av polisen

Syftet med att styra upp Burnouten är att minska brännandet av däck i stan.

– Det är inte så säkert alla gånger, när man bränner däck och det står fullt med folk alldeles intill bilarna.

TV: Se intervjun med arrangören Peter Flygt, Coppermine cruisers

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.