Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Fält på länsstyrelsen i Dalarna reder ut begreppet desinformation – spelar det någon roll vem och varför man gör det? Foto: Johan Lundahl/SVT

Desinformation under EU-valet – myndigheter samverkar för att upptäcka informationspåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än en månad kvar till EU-valet finns en oro för att desinformation ska påverka valet. Länsstyrelsen Dalarna samverkar med flera myndigheter för att upptäcka eventuella tecken på informationspåverkan från främmande makter.

– Om en främmande makt sprider information i syfte att splittra det svenska samhället och att det ökar risken för vår nationella säkerhet, då är det olagligt, säger Daniel Fält, kommunikationsstrateg på länsstyrelsen i Dalarna.

När det handlar om svenska organisationer eller politiska partier menar Daniel Fält att sådant oftast hamnar under den grundlagsskyddade yttrandefriheten och att syftet med den typen av desinformation är en annan.

EU-val 2024

– Om en organisation eller ett politiskt parti i Sverige sprider desinformation så görs det i syfte att påverka en opinion, så det skiljer sig åt, säger han.

Använder samma metoder

Men Daniel Fält menar att vissa svenska organisationer och politiska partier ibland använder sig av samma metoder för att sprida desinformation som främmande makter gör.

– Man använder sig av en manipulerad falsk information som man delar i sociala medier för skapa en bild som gynnar deras sak, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet