Under de stora helgerna i Sverige har vi en afton och en dag. Julafton och juldagen, nyårsafton och nyårsdagen och så vidare. Oavsett när högtiden inträffar är det alltid två dagar.
Trettondedag jul inträffar alltid den 6 januari, tretton dagar efter julafton.
– Det var då de tre vise männen kom fram till krubban efter att Jesus föddes, säger Josefin Rådbo.
Hela världen fick veta
På självaste julafton när Jesus föddes var det lokalbefolkningen som kom fram till krubban och såg att han hade fötts. När de tre vise männen kom fram tretton dagar senare betydde det att nyheten om födseln hade spridit sig
– De tre vise männen symboliserar tre kungar, men också hela världen, säger Josefin Rådbo.
– Det finns en gammal tradition som säger att de här tre kungarna kom från tre olika kontinenter.
Flyttar närmre krubban
Europa, Asien och Afrika var de tre kontinenterna som var kända under den tiden. Enligt Josefin Rådbo sägs det att av de tre vise männen var en asiat, en mörkhyad och en europé.
– Det skulle visa att nu var det inte bara lokalborna som kände till att Jesus kommit till jorden. Nu visste hela världen om det.
I kyrkan visas symboliken upp genom att när julkrubban ställs ut i kyrkan den första advent ställs de tre vise männen längre bort från krubban.
– Männen flyttas sedan närmare och närmare krubban. Till sist på trettondagen ställs männen in i krubban, säger Josefin Rådbo.
Trettondagen i Sverige
Enligt Josefin Rådbo finns även de tre vise männen symboliserade i Sveriges riksvapen – tre kronor.
– Det var Albrecht af Mecklenburg som 1364 tog de tre kronorna till vårt riksvapen.
– De tre kronorna symboliserar de tre vise männen, säger hon.
Historiskt råder det delade meningar om vad de tre kronorna egentligen innebär och symboliserar. Klart är att det var var Albrecht af Mecklenburg som i egenskap av kung tog in de tre kronorna till Sveriges riksvapen.
Koppling till Lucia
Enligt Svenska kyrkan har även trettonhelgens historiska firande präglat Luciatågen.
I bondesamhället förr i tiden sprang pojkar runt i byarna och spelade upp berättelser från Bibeln. En del klädde ut sig till de tre vise männen genom att ha strutar på huvudet och vita skjortor. Det mynnade så småningom ut till stjärngossarna som vandrade med Lucia den 13 december.
Trettonhelgen i kyrkan
Tretton dagar efter jul firar vi att tre vise män hittade vägen till Jesus i Betlehem. De kom till stallet för att hylla Jesus med guld, rökelse och myrra.
Ibland kallas de vise männen också för kungar eller stjärntydare. Det berättas att de såg en stjärna som visade dem vägen.
Trettondagen är den allra äldsta kristna högtiden. I Bibeln står det att österländska stjärntydare, vise män, hade sett en stjärna gå upp på himlen.
De tre vise männen visste att en ny stjärna skulle tändas på himlen när Guds son skulle födas, och därför följde de stjärnan.
I folkliga traditioner kallas de tre vise männen Kaspar, Melchior och Baltasar och representerar världsdelarna Europa, Afrika och Asien.
I de flesta andra länder heter dagen epifania. Ordet betyder uppenbarelse. För länge sedan firades epifania som Jesu födelsedag och i flera österländska kyrkor räknar man fortfarande epifania som julens stora dag.
Källa: Svenska kyrkan