Det här är alla helgons dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag, lördag, infaller alla helgons dag då många besöker kyrkogården för att tända ljus på gravarna och minnas nära och kära. Alla helgons dag och halloween är under samma vecka, men det är inte samma sak – som man kan tro.

Att man firar alla helgons dag har sitt ursprung i kristendomen medan halloween från början är en keltisk högtid från Irland, berättar prästen Jenny Ärnlöv.

– Halloween är en förfolkning av uttrycket ”hallow eve”, alltså den ”helgande kvällen” kan man säga. Det firar vi på ett fast datum, den 31 oktober. Allhelgona är en rörlig helg och ligger sedan 50-talet på lördagen, säger Jenny Ärnlöv.

Halloween och alla helgons dag inte samtidigt

Halloween firas alltså alltid den 31 oktober och alla helgons dag firas på den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november.

Men vad innebär egentligen alla helgons dag? Varför firar vi den – och varför tänder vi ljus? Starta klippet ovan för att höra prästen Jenny Ärnlöv förklara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.