Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad gör egentligen Region Dalarna? I videon förklarar SVT Nyheters reporter. Foto: SVT

Det här är Region Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna – glasklart för vissa, men svårare för andra att greppa. Här får du koll på vad Region Dalarna är, vad regionen gör och hur mycket av dina pengar som går dit.

Sedan starten av 2019 är det som tidigare hette Landstinget Dalarna just Region Dalarna. I skiftet fick den nya regionen också nya ansvarsområden utöver sjukvården som man huvudsakligen fokuserat på tidigare.

Fortfarande kopplas Region Dalarna kanske i huvudsak ihop med just sjukvård för många, men i klippet får du bättre koll på vad Region Dalarna gör utöver det och hur dina skattepengar används.

SVT rapporterade · Halvvägs i politiken - vad vill du fråga politikerna?

Tack för alla frågor om politiken i Region Dalarna. Nu stänger vi chatten för den här gången.
/Bodil Ljungberg SVT Dalarna

SVT · Bodil Ljungberg
SVT · Bodil Ljungberg

Hur tänker Ulf Berg när han vill snabbutreda om att lägga ut ambulanssjukvården på entreprenad för att få en så kallad säkrare och tryggare ambulanssjukvård. Det finns starka belägg för att detta kommer leda till en försämrad kompetens hos personalen, sämre utrustning och rasera det fina samarbete mellan kliniker och kommuner som byggts upp i verksamheten. HUR kan detta öka patientsäkerheten och gynna patienterna?? En god och säker vård måste få kosta.

Besviken

Dalasamverkan svarar:

”Hej! Det är precis de frågorna vi hoppas få svar på med hjälp av en utredning. I dagsläget ser vi att såväl utryckningstider som kostnader för Dalarnas ambulanssjukvård i dagsläget ligger på en nivå som kan förbättras. Med hjälp av en utredning som fokuserar på våra förutsättningar här i Dalarna, kan vi se om det de facto går att få en bättre, säkrare och tryggare ambulanssjukvård för de skattepengar medborgarna betalar. Resultaten av att lägga ut ambulanssjukvård på entreprenad varierar. Om utredningen visar att vi kan få kortare utryckningstider med en privat utförare till de delar av Dalarna som i dagsläget får vänta längre bör vi göra så. Du ska kunna få en likvärdig och god vård oavsett var i länet du bor”SVT · Bodil Ljungberg

Bra att landstinget äntligen är på rätt väg! Hoppas Dalasamverkan kan fortsätta leverera.

Daniel

Hur kan Ms Ulf Berg anlita nya ekonomidirektören i RD som enligt uppgift gjort dåligt jobb i Sthlm . Bör granskas med lupp.

Anställd Region Dalarna

Dalasamverkan svarar:

”Vår nye ekonomidirektör har inte gjort ett dåligt arbete vid Region Stockholm. Som lojal medarbetare blev det hans uppgift att försvara Nya Karolinska Sjukhuset (NKS), det tionde bästa sjukhuset i världen, trots att han som tjänsteman inte var delaktig i beslutet. Inriktningsbeslutet för NKS togs för övrigt i full politisk enighet av alla partier.”

SVT · Bodil Ljungberg

Hur stor är landstingets pensionsskuld som S-styret dragit på oss?

Birger

Dalasamverkan svarar:

”För närvarande ungefär 8 miljarder kronor varav 4 miljarder kronor inte ingår i balanskravet. Dalasamverkan sätter dock av 400 miljoner kronor per år till pensioner så pensionsskulden minskar successivt.”

SVT · Bodil Ljungberg

Har hört rykten att Dalasamverkan ska höja friskvårdsbidraget till oss anställda i Regionen. Stämmer det? Hade varit väldigt välkommet.

Anna

Dalasamverkan svarar:

” Det stämmer. Dalasamverkan har höjt friskvårdsbidraget med 500 kronor så att samtliga medarbetare numera har 2000 kronor/år i friskvårdsbidrag.”

SVT · Bodil Ljungberg

Varför vill Dalasamverkan ha en närakut i Ludvika? Är det inte bättre att alla i Västerbergslagen får åka ambulans till Falun som vi gjorde när sossarna styrde?

Algot Åhlberg

Dalasamverkan svarar:

”Tanken är just att undvika 5000-7000 ambulanstransporter till Falun varje år. Att undvika onödiga transporter är bra både för patienten och för miljön. Generellt arbetar Dalasamverkan för att vården ska komma närmare medborgarna.”

SVT · Bodil Ljungberg

Hur har Dalasamverkan styrt Region Dalarnas ekonomi? Är resultatet nu bättre än tidigare mandatperioder?

Inger Åhlberg

Dalasamverkan svarar:

”Årets prognosticerade resultat är + 253 mkr. Under tidigare mandatperioder har Regionen haft stora underskott vilket påverkat soliditeten. Soliditet är ett tydligt mått att se om resultatet blivit bättre.  Nettokostnadsutveckling beskriver om  det finns en bra kontroll på om kostnaderna ökar/minskar. 

När Dalasamverkan tog över hade Region Dalarna en soliditet på +1 %, och vid utgången av 2020 är prognosen +8%. Om man räknar med pensioner intjänade före 1998, har soliditeten ökat till minus 60% vid årsskiftet jämfört med minus 88% när Dalasamverkan tog  över 2018.

Nettokostnadsutvecklingen har blivit bättre och har minskat från ca 9% (2018) till beräknat ca 4,4% vid årets slut (2020).”SVT · Bodil Ljungberg

Men hur kan man teckna avtal med Vårdexpressen när andra ratar det. Ännu mer pengar som försvinner ut i bara elände.

Karin

Dalasamverkan svarar:

”Hej! När det gäller att teckna avtal av detta slag så ligger det ansvaret på tjänstepersonsnivå. I fallet med just Vårdexpressen har man följt rutiner och de villkor som stipuleras i Upphandlingslagen. ”

SVT · Bodil Ljungberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Halvtid i politiken

Mer i ämnet