• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Både spännande och roligt” – kommunalrådet Liza Lundberg (S) kommenterar beskedet från SOK. Foto: Niko Ago

Det här betyder OS-beskedet för Dalarna – längdskidor på Lugnet

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens på torsdagen meddelade SOK:s ordförande Hans von Uthmann att Sverige ska gå vidare med OS-ansökan efter förstudien och att Falun är en av de tilltänkta arrangörsorterna.

Planen är att Falun ska få arrangera tävlingarna i längdskidor, backhoppning och nordisk kombination på Lugnet.

Besked sent i höst

För att ett OS ska bli möjligt krävs ett politiskt ja från regeringen, kommunerna och regionerna senast i oktober eller november.

OS i Dalarna

Svenska Olympiska kommitté, Sveriges Paralympiska kommitté och Riksidrottsförbundet betonar att planeringen fortfarande pågår och att inga beslut eller garantier är utfärdade gentemot någon kommun.

Gläntar på dörren för fler orter i Dalarna

På presskonferensen tog SOK:s ordförande Hans von Uthmann upp Dalarna som exempel och berättade att samtal kommer att fortgå med ännu fler kommuner i Dalarna som har ”intressanta anläggningar”.

Inga direkta erbjudanden till Älvdalen och Malung-Sälen

– Det hade ju varit enormt jäkla kul om vi skulle få vara med och arrangera tävlingar, säger Malung-Sälens kommunalråd Hans Unander (S), som dock inte ännu har fått någon direkt fråga om saken från SOK.

Idre i Älvdalens kommun har tidigare arrangerat både VM- och världscuptävlingar i skicross. Kommunalrådet Peter Egardt (S) är även han positivt inställd till OS, men har inte hört något från SOK.

– Vi är intresserade, säger han.

Hör SOK berätta om Dalarnas roll i OS 2030 i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Dalarna

Mer i ämnet