Så ska du klä dig i vinter – hör överläkaren Ulf Dyrkes uppmaning. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Det här händer om du får en köldskada – överläkaren förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Att gå i för tunna kläder i kalla temperaturer kan ge köldskador och vanligast är att fingrar, ansikte, tår och anklar drabbas. Problemen kan fortsätta även efter att kroppen har fått tina upp i värmen.

Första tecknen är att huden blir blekare och du kan få ont i dem. Sen kommer domningar och det kan komma att bildas blå fläckar i huden, berättar överläkaren Ulf Dyrke.

Hälsan i övrigt spelar roll

Men det är inte bara temperaturen som spelar in om det blir en köldskada eller inte. Även vind, fukt och hur länge du är ute i för tunna kläder påverkar.

Även ens hälsotillstånd spelar roll hur stor risken är för nedkylning och köldskador är. Till exempel äldre personer och rökare med dålig blodcirkulation har en större risk än en ung frisk människa.

Men rekommendationen för alla är att använda mössa, vantar och täckande kläder vid minusgrader.

Framtida konsekvenser

Får du en köldskada så kan det få effekter även senare i livet.

– Man får lättare köldskador senare i livet och vissa har kroniska smärtor i området. Man kan också få en skada på leder och det kan leda till att huden dör.

Vid kraftiga köldskador kan du i värsta fall behöva transplantera hud eller amputera till exempel tår.

I videoklippet längst upp berättar överläkaren Ulf Dyrke vad du ska göra om du drabbas av en köldskada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.