Arkivbild. Risken för skogsbrand är som störst i sydöstra delen av länet. SMHI har utfärdat en varning om gräsbrand. Foto: arkivbild

Räddningstjänsten: ”Direkt olämpligt att elda ris”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen uppgraderades skogsbrandrisken i den sydöstra delen av länet. Läget är nu på näst högsta värdet på skalan.

– Tittar man på prognosen så ser det ut som om brandrisken kommer att vara på en fortsatt hög nivå, säger Magnus Jonsson, insatsledare på räddningstjänsten Dalamitt.

Risken för skogsbrand bedöms nu vara en femma på en skala som går till 5E.

– Det skiljer sig ganska mycket i området som berörs, från en trea till en femma. Vi har några kluster neråt Avesta där risken bedöms som en femma enligt SMHI, säger Magnus Jonsson.

SMHI: varning för gräsbrand

SMHI har en varning för gräsbrand i länet förutom Dalafjällen utfärdad. Risken för gräsbrand ska vara störst under eftermiddagarna. Eldningsförbud råder i hela området.

– Det är direkt olämpligt att ge sig på att elda gammalt gräs eller rishögar på platser som inte är förberedda för det, säger Magnus Jonsson.

Att ta fram grillen är dock inga problem.

– Det man ska tänka på är att inte anlägga eld i det fria, däremot går det bra att grilla under organiserade former, på villatomten eller liknande, säger Magnus Jonsson.

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden. Eldningsförbud är ofta lokala och gäller i din kommun eller i ditt län.

I vissa kommuner tillåts du använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand.

Det går också bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt eller nära marken. Gasolgrill går också bra att använda.

Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Källa: dinsakerhet.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer