Reporter Anders Hansson berättar om hur det dödliga våldet ser ut i Dalarna. Skjutningen vid Kupolen i Borlänge var ett uppmärksammat fall 2019. Foto: Anders Hansson/SVT

Dödligt våld i Dalarna – endast små variationer på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Dödsskjutningar i Kvarnsveden och vid Kupolen. Knivmord i Grängesberg och strypmord i Avesta. Under 2019 föll fyra personer offer för dödligt våld i Dalarna. Men frågan är hur utvecklingen har sett ut över tid – vi har tittat på de senaste tio åren i Dalarna.

Kvällen den 11 januari förra året sköts en man till döds i bostadsområdet Kvarnsveden i Borlänge. Den 9 februari försvann en kvinna i Avesta – hon hittades senare strypt och dumpad vid E4 några mil norr om Gävle. På natten den 8 juli sköts en man till döds vid Kupolen i Borlänge efter att han knivskurit en annan man. Och den 12 juli knivhöggs en man i Grängesberg så illa att han avled.

I och med dessa händelser blev 2019 ett av de värsta under hela 10-talet vad gäller personer som dödats i våldshandlingar. Samtidigt visar statistik från Socialstyrelsen att antalet personer som utsätts för dödligt våld i Dalarna är relativt konstant över tid.

SVT:s reporter har tittat närmare på hur det sett ut från år till år – starta klippet för att få koll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.