Efter att granbarkborren angripit ett träd dör det. Det leder till att en mängd andra skalbaggar som gillar död ved kan dra nytta av det. Foto: Michael Ekstrand/Länsstyrelsen DalarnaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Döende granar gynnar kryp i nytt naturreservat

Publicerad

Ett nytt naturreservat har skapats utanför Nås i Vansbro kommun. Området har enligt Länsstyrelsen Dalarna mycket höga naturvärden i form av döda träd.

– Det var Bengt Ehnström, den välkände entomologen och Nås-bon, som var med och uppmärksammade området för länge sedan. Det är tack vare honom som vi har en mycket väl undersökt skalbaggsfauna på Rostberget, berättar Maria Blomkvist, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Mindre frågeteckenbock trivs

Reservatet Rostberget, sedan tidigare ett Natura 2000-område, ligger ungefär fem kilometer väster om Nås. Det karakteriseras av mycket gammal granskog där många träd är döda, vilket gynnar flera arter av skalbagge. Fårad bastborre, vågbandad knäppare, mörksömmad barksvartbagge, mindre frågeteckenbock och bronshjon är några exempel.

Fakta Rostberget

Visa

Bildades: 2018
Storlek: 50 hektar
Kommun: Vansbro
Läge: Ca 5 km väster om Nås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer