Dokumentärfilmaren Karin Ekberg följde ett par föräldrar vars barn dog bara några dagar innan födseln. Foto: SVT

Dokumentärfilmen ”Efter Inez” tar upp förlusten av ett barn

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentären ”Efter Inez” visas just nu runtom i landet och tar upp förlusten av ett barn som dör i mammans mage, och vad som följer i spåren efter tragiken. I veckan visades den i Falun.

När ett barn dör redan i sin mammas mage är det en händelse som drabbar föräldrarna mycket hårt. Vad som följer i spåren efter den tragiken är temat i en film som just nu är på turné i landet.

I veckan visades filmen i Falun, där dokumentärfilmaren Karin Ekberg har följt ett par föräldrar i spåren efter deras förlust – dottern Inez, som dör bara några dagar innan förlossningen.

– Många beskriver det som ett dubbelt trauma. Att först händer det värsta som man någonsin kan tänka sig; att man förlorar ett barn, ett efterlängtat barn. Och sedan blir man fruktansvärt ensam, för att alla backar. Det råder ett tystande tabu kring det här, säger Ekberg.

Föräldrarna får uppleva hur en märklig tystnad breder ut sig runtomkring dem. Det är den tystnaden filmaren Karin Ekberg vill ändra på.

– Jag har insett att det fler än man tror som går igenom det här.

”Vi vill skapa mötesplatser”

Ida Karlsson, Spädbarnsfonden, berättar att de finns till för att hjälpa krisande föräldrar som förlorat barn. Hon menar att många i omgivningen kan uppleva det som ett svårt samtalsämne att beröra.

– Om vi då kan hjälpa till att skapa mötesplatser där vi kan ägna barnen en stund, så är det värt jättemycket, säger hon.

– Vi på Spädbarnsfonden kan hjälpa till bara genom att finnas där. Oftast kommer man ganska långt med att våga lyssna. Att prata om det som hänt. Vi kan hjälpa till med att skapa olika sätt att minnas barnet. Till exempel ska vi ordna en minnestund under allhelgonahelgen där vi lyssnar på fin musik och tänder ljus, berättar Ida Karlsson.

Filmen hjälper vårdpersonalen

Barnmorskan Marie Ganters som deltog i filmvisningen, menar att filmen även kan hjälpa sjukhusen att bli bättre på att ta hand om de sörjande föräldrarna, till exempel genom att göra det i rätt miljö.

– Föräldrarna i filmen som ska göra sitt första återbesök hos en läkare tvingas vänta på att få komma in i ett väntrum fyllt av nyfödda bebisar, är en outhärdlig scen. Och då blir det så tydligt för oss inom vården vad vi borde ändra på, förklarar Ganters.

SVT sänder filmen ”Efter Inez” under allhelgonahelgen.

TV: Se hela inslaget om dokumentärfilmen ”Efter Inez” och att förlora ett barn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer