Skolläkaren i rättssalen vid häktningsförhandlingen. Foto: Ulf Palm/TT

Dömd skolläkare blir av med legitimationen

Publicerad

Den skolläkaren som dömdes till tre års fängelse för sexbrott mot barn får sin legitimation återkallad. Det meddelar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd i sitt beslut.

Skolläkaren är dömd för 33 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, två fall av sexuella övergrepp mot barn och även för grova barnpornografibrott.

Skolläkaren, som var verksam i Falun,  använde också en speciell penna för att filma barn vid läkarundsökningar, vilket gjorde att han även dömts för kränkade fotografering vid flera tillfällen.

– Läkaren har använt sig av en penna med dold kamera och USB-minne i bröstfickan och det har inte märkts ett dugg att han har filmat vid undersökningarna, berättade lagmannen Lars-Erik Bergström för SVT när domen föll i tingsrätten mot mannen.

Återkallas – ”påverkat förtroendet”

Inspektionen för vård och omsorg, IVO,  har tidigare sagt att man anser att mannen ska bli av med sin legitimation och anmälde därför läkaren till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, i slutet av november.

Ansvarsnämnden har nu sett över IVO:s anmälan och ser att domarna mot mannen är ”allvarliga och ägnade att påverka förtroendet för honom”, skriver de. Därför återkallas hans legitimation omedelbart och nämnden ser inte att att någon prövotid ska diskuteras, men mannen kan dock överklaga nämndens beslut ifall han vill.

Det har dock förutspåtts att lläkaren kunde bli av med legitimationen. Det var något som Svea Hovrätt till exempel tog i sitt beaktande när de valde att sänka fängelsedomen från fyra till tre års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolläkare sexbrottsmisstänkt

Mer i ämnet