Drabbades av prostatacancer – nu vill han uppmana andra att testa sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 3 000-4 000 män som har diagnosen prostatacancer i Dalarna, allt från de som är nydiagnostiserade till dem som går på uppföljning.

Ungefär 200 män avlider varje månad i prostatacancer i Sverige.

— Den här månaden vill vi uppmana männen att gå och ta ett PSA-prov, säger Arne Ludvigsson från ProLiv Dalarna.

Det innebär PSA-prov

Ett PSA-prov är helt enkelt ett blodprov som mäter halten PSA i blodet och används för att bedöma risken för prostatacancer. Idag är det upp till männen själva att ta kontakt för att få ta ett prov, för det finns idag ingen allmän screening som motsvarar den som kvinnor erbjuds när det gäller bröstcancer.

— Den här cancersorten är så lurig, för ibland är den väldigt aggressiv och ibland är den långsamt växande, så den här månaden vill vi verkligen uppmana männen att gå och ta ett PSA-test.

Kan sprida sig

Prostatacancer är en förrädisk sjukdom då den sällan ger några symptom förrän den är långt framskriden. Några ”typiska symptom” kan vara att man har besvär med att kissa, vilket kan bero på att prostatan klämmer åt urinröret. Har man dessutom smärtor i ryggen så kan det betyda att den i värsta fall har spritt sig från till omkringliggande vävnader.

— Man har alltid rätt att ta ett prov, och i synnerhet om man har någon släkting som har haft prostatacancer. Det är gjort på fem minuter, ett litet stick i armen, enkelt och effektivt. Men inom några år så hoppas jag att man även kör allmän screening för män.

I klippet ovan berättar Arne Ludvigsson om varför det är viktigt med insamlingar och vad de kommer ha för manifestation i helgen.

Ljusmanifestation i Falun på Fars Dag

ProLiv Dalarna anordnar för tredje året i rad på Fars Dag den 10 november en ljusmanifestation på Stora Torget i Falun för att påminna om och hedra de män, som avlider i prostatacancer. Det är ungefär 200 män varje månad i Sverige.

*ProLiv är en patientförening för prostatadrabbade män och deras anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.